CEFR

ŠKOLA KORISTI STUPNJEVE I OPISE JEZIČNIH KOMPETENCIJA VIJEĆA EUROPE OBJAVLJENE U ZAJEDNIČKOM EUROPSKOM OKVIRU ZA JEZIKE (CEFR). NA TEMELJU NJIH SU IZRAĐENI NAŠI PROGRAMI, ISHODI UČENJA I ISPITNI MATERIJALI. MEĐU PRVIMA SMO UVELI OVE STANDARDE ZAHVALJUJUĆI ČLANSTVU U UDRUZI ŠKOLA STRANIH JEZIKA "PRIMA" I ZAJEDNICI ZA STRANE JEZIKE HGK.

 

A1
PRIPREMNI STUPANJ

Ne poznaješ jezik, ali možeš prepoznati poznate riječi. Možeš upotrebljavati jednostavne opisne fraze i rečenice ili postavljati pitanja usmjerena na prikupljanje osnovnih informacija o sugovorniku, njegovoj obitelji, poslu i slobodnim aktivnostima. Možeš napisati razglednicu ili kratku poruku te pročitati vrlo kratak i jednostavan tekst.

A2
temeljni stupanj

Možeš razmijeniti koju riječ o pojedinim društvenim temama, sudjelovati u komunikacijskim situacijama, iako obično ne možeš dovoljno razumjeti kako bi sam održavao komunikaciju. Jednostavnim izrazima možeš opisati svoju obitelj i druge ljude, uvjete života itd.

B1
prijelazni stupanj

Nepripremljen možeš sudjelovati u razgovorima o poznatim temama i temama tvog interesa. Možeš pričati priču, sadržaj knjige ili film a i opisati svoje reakcije. Možeš razumjeti glavne točke mnogih TV i radio programa o tekućoj problematici, te razumijeti standardni govor o poslu, školi, odmoru, itd. Možeš se snaći u većini situacija dok putuješ u neku zemlju.

B2
razvojni stupanj

Možeš dati jasne, detaljne opise na niz tema vezanih za tvoju profesiju i interese. Možeš dati mišljenje na temu. Možeš razumjeti većinu TV vijesti, programe tekućih poslova i većinu filmova na standardnom dijalektu. Možeš koristiti jezik s dozom rječitosti i spontanosti koji omogućuju kontakt s izvornim govornikom. Možeš sudjelovati u diskusijama o poznatim temama, podupirući svoja gledišta.

C1
kompetentni korisnik

Uspješno i precizno možeš formulirati i prenijeti ideje i mišljenja drugim govornicima. Jasno i detaljno možeš opisati i predstaviti složene teme. Možeš razumjeti specijalizirane članke čak i kad nisu vezani za tvoju struku. Možeš se razgovijetno i spontano izraziti bez dugog traženja izraza. Jezik možeš koristiti uspješno za društvene i profesionalne svrhe. Bez mnogo muke možeš razumjeti TV programe i filmove.

C2
vrsni korisnik

Nema problema u razumijevanju bilo koje vrste govornog jezika, bilo živućeg ili emitiranog. Uspješno možeš sudjelovati u diskusijama na razne teme te upotrebljavati idiome i kolokvijalizme.

 
 

Prijava

Prijavite se svojim računom

Korisničko ime
Lozinka
Zapamti me